Новини Регіонів

«Добро на Різдво»

19 грудня 2015 року – 19 січня 2016 року, від свята Миколая до завершального різдвяного свята Водохреща, відбудеться благодійна акція «Добро на Різдво», яку проводить Рівненський Палац дітей та молоді для здійснення різдвяних мрій особливих дітей. У колективах Сєверодонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості жваво обговорюється участь в акції Коваленка Данила, вихованця Зразкового оркестру народних інструментів та гуртка «Шахи», Артьомової Катерини, вихованки хореографічного колективу «ГРАН-ПРІ», Ямнова Юрія, вихованця театру для дітей з обмеженими можливостями.

Дітям, які збираються в дорогу, дають поради, нагадують минулий візит до міста Рівне, його пам’ятні місця, адже не так давно вихованці позашкільних навчальних закладів з міста Сєверодонецька, серед яких і діти з категорії «внутрішньо переміщені особи», брали участь у ХХ традиційному Благодійному марафоні-2015 «З вірою в майбутнє» – «20 років відповідальності». Вони відпочивали влітку на зборах кінно-спортивного клубу, на турбазі, разом зі спортсменами-дзюдоїстами. Зимове ж диво знову подарують дітям доброзичливі, щиросердечні педагоги та працівники Рівненського Палацу дітей та молоді.

Відбуваються ці та інші події завдяки Асоціації позашкільних закладів України. Саме на конференції Асоціації в Києві відбулось знайомство талановитих педагогів, щирих, з відкритими серцями – директорів позашкільних закладів Ірини Первушевської (Рівненський Палац дітей та молоді), Світлани Боровської (Харківський Палац дитячої та юнацької творчості) Ганни Суркової (Кіровоградський обласний Центр дитячої та юнацької творчості), Оксани Добровольської (Київський Палац дітей та юнацтва) та інших. Методисти Тетяна Свірська та Світлана Мартова, які також є членами Асоціації, як завжди, дають колегам різноманітні слушні поради – від педагогічних до фінансово-господарських питань. Ділові стосунки керівників позашкільних навчальних закладів стають місточками дружби, прокладаючи шляхи від серця педагогів до серця наших вихованців, допомагають професійному зростанню, напрацюванню нових технологій в позашкільній освіті, організації навчально-виховного процесу відповідно до потреб сьогодення; відкриттю нових талантів, цікавих змістовних місць відпочинку тощо.

Отже, завдяки старанням педагогів, 16 грудня Катерина Артьомова та Данило Коваленко від’їжджають з Сєверодонецька до Рівного, а Юрій Ямнов, та інші вихованці, які приймають участь в цій акції заочно, чекатимуть дітей з їх враженнями та цікавими спогадами. Як тільки небо на Донбасі стане мирним, діти та учнівська молодь з Сєверодонецька обов’язково запросять вихованців Рівненського Палацу дітей та молоді до себе в гості.

7868jmkl hjb879 jgk y89 786hl

22 листопада 2015 року стартував Х обласний конкурс юних інформатиків, аматорів комп’ютерної техніки, приурочений Дню Гідності і Свободи. Сорок учасників протягом дня розв’язували складні завдання з програмування, WEB-дизайну та офіс-менеджменту.

Тернопільський обласний комунальний центр науково-технічної творчості школярів та учнівської молоді та Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя у навчальних класах та лабораторіях прийняли шістнадцять команд з області, міста Тернополя, Галицького коледжу ім. В. Чорновола та команду ТОКЦНТТШУМ.

На відкритті прозвучали слова вдячності усім героям України та, зокрема, Тернопільщини. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя за майбутнє України. Учасників конкурсу привітали: Кохан Й.І., директор ТОКЦНТТШУМ, Мацюк О.В., кандидат технічних наук, доцент, декан факультету комп’ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії, Волощук Н.І., головний спеціаліст відділу спеціальної, позашкільної освіти та виховання департаменту освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації.

Командну першість здобула команда Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола, друге та третє місця посіли: Бучацький та Кременецький райони.

Сподіваємося, що саме на таких конкурсах молоді дівчата та хлопці відчують наскільки потрібна їх творчість сьогодні та долучаться до інтелектуального потенціалу держави.

f2 f4 f5

ЮНІ МАЙСТРИ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ

28 жовтня 2015 року на базі Вінницького обласного центру технічної творчості учнівської молоді проведено обласний конкурс виробів декоративно-ужиткового мистецтва «Творча майстерня».

У конкурсі взяли участь вихованці гуртків декоративно-ужиткового напрямку з 20 районів та міст області, всього 44 учасники.

Програма заходу передбачала виконання двох конкурсних завдань: «Бліц турнір» (практична робота) та «Домашнє завдання» (презентація та захист проектів на вільну тему).

В конкурсі «Домашнє завдання», учасники продемонстрували високий рівень майстерності та техніки володіння різними напрямками декоративно-ужиткового мистецтва. При виготовленні своїх мистецьких творів: «Татова сорочка» (комунальний заклад “Районний центр науково-технічної творчості учнівської молоді” Немирівської районної ради), сорочка «Польові квіти» (Чернівецький районний Будинок дитячої та юнацької творчості) та ін., гуртківці максимально поєднали їх красу та доцільність.

Найкращі результати, за сумою набраних балів, продемонстрували команди закладу “Вінницький міський палац дітей та юнацтва ім. Лялі Ратушної” та комунального закладу “Районний центр науково-технічної творчості учнівської молоді” Немирівської районної ради.

IMG_1380 IMG_1319 IMG_1333 IMG_1350 IMG_1361

«Мистецтво оригамі».

10-24 листопада Вінницький обласний центр технічної творчості учнівської молоді разом з Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм проводить обласну виставку «Мистецтво оригамі».

Вироби, представлені на виставку, виготовляють вихованці гуртків «Оригамі» позашкільних та загальноосвітніх закладів області.

Цьогоріч у  виставці взяли участь близько ста учасників з 33 позашкільних закладів.

Виставка проходить за 5 розділами:

  • Традиційне оригамі.
  • Модульне оригамі.
  • Вироби в техніці кірікомі, гофрування.
  • Сувеніри з елементами оригамі;

Квілінг.

6 7 1 2 3 4 5

В період з 29 по 30 жовтня 2015 року на базі Тульчинського районного центру науково-технічної творчості учнівської молоді були проведені обласні змагання з автомоделювання (кордові в приміщенні).

В змаганнях взяли участь 6 команд з Гайсинського, Немирівського, Вінницького, Тульчинського, Літинського районів та ОЦТТУМ – всього 22 учасника із 74 моделями автомобілів.

Змагання з автомоделювання (кордові в приміщенні) відносяться до особисто-командних змагань. Команди області змагались в 9 класах моделей: ЕЛ – 2; ЕЛ–3; ЕЛ – 4; ЕЛ – 5; ЕЛ– 6; ЕЛ – 7; ЕЛ – 8; ЕЛ – 9; ЕЛ – 10.

Командна першість визначалась за сумою балів найкращих результатів в кожному класі моделей:

І місце – команда Тульчинського районного центру науково-технічної творчості учнівської молоді;

ІІ місце – команда Обласного центру технічної творчості учнівської молоді;

ІІІ місце – команда Літинської загальноосвітньої школи №1.

IMG_5256 IMG_5276 IMG_5307

ОБЛАСНІ ЗМАГАННЯ  З МОДЕЛЮВАННЯ АВТОТРАКТОРНОЇ

ТА ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ

20 – 21 жовтня 2015 року на базі Тульчинського районного центру науково-технічної творчості учнівської молоді були проведені обласні змагання  з моделювання автотракторної та військової техніки.

Змагання проходили в 5-ти класах:

-автотракторна техніка колісна;

-автотракторна техніка гусенична;

-військова техніка  колісна;

-військова техніка гусенична;

-вільна конструкція.

В обласному змаганні взяли участь  гуртківці з Бершадського, Тульчинського, Гайсинського, Літинського районів та ОЦТТУМ. Всього представлено –   28 моделей, що у порівнянні з минулим роком на 6 моделей більше.

На спеціальній трасі  для автомоделей з 8-ми ділянок гуртківці продемонстрували ходові якості моделей, навички дистанційного керування рухом   та тактичне уміння проходження траси моделлю.

Слід відзначити  команди Тульчинського районного центру  науково-технічної творчості учнівської молоді та Гайсинської станції юних техніків, які стабільно тримають свої позиції і наполегливо працюють у даному напрямку.

IMG_7875 IMG_7853 IMG_7901 IMG_7876

Вінницькі авіамоделісти допомагають прикордонникам

У місті Могилеві-Подільському, на базі навчально-виробничого комплексу загальноосвітня школа І-ІІІ ст. – ліцеї №4 працює гурток авіамоделювання від Вінницького обласного центру технічної творчості учнівської молоді. Військові дії на Сході країни внесли корективи у життя мирних авіамоделістів – кілька місяців юні конструктори під керівництвом досвідчених викладачів працювали над створенням розвідувального безпілотника-гексокоптера. До справи долучилися керівництво міста, волонтери, освітяни, і ось, завдяки спільним зусиллям, справу довели до логічного завершення: наприкінці жовтня літаючий апарат здійснив свій перший показовий політ.

«Гексокоптер має 6 моторів і 6 гвинтів – це гарантія успішного приземлення: якщо пошкодять один, він і на 5-ти долетить. У разі ушкодження включається автопілот, і він не долітає до точки та повертається. Можна на будь-якій ділянці шляху зупинитись і підлетіти нижче, більш детально розвідати  обстановку», – зазначив керівник авіамодельного гуртка Володимир Водзянівський.

Гексокоптер обладнано FULLHD відеокамерою, яка проводить запис на флешку. В майбутньому прилад обладнають передавачем, щоб дані в режимі реального часу записувались на ноутбук оператора.

Основне завдання безпілотника -виконувати розвідувальні операції. Проектанти обладнали його системою навігації “Глонус”. Росіяни  працюють на даних частотах, а тому не блокують їх. Гексокоптер може переносити вагу до 5 кілограмів, а тому здатен проводити і диверсійні операції в тилу ворога.

Після здійснення показового польоту гексокоптер був переданий прикордонному загону, який виконує завдання з охорони державного кордону України у Львівській області.

Водз_1 Водз_2 Водз_3

Захоплюючі віражі юних авіамоделістів Київщини

3 жовтня на льотній смузі авіадрому «Гайок» міста  Білої Церкви відбувся обласний етап Всеукраїнських змагань серед  учнівської молоді з авіамодельного спорту у класі радіокерованих моделей. Організатор заходу –  Центр творчості дітей та юнацтва Київщини.

Вітали юних спортсменів директор  Центру творчості дітей та юнацтва Київщини  Тамара Василівна Нестерук та голова Федерації авіамодельного спорту Київської області, суддя міжнародних змагань Віктор Анатолійович Садомов. Учасниками змагань стали екіпажі дев’яти команд: Білоцерківської міської станції юних техніків, Клубів за місцем проживання «Аврора» та  «Прометей» міста Білої Церкви, Богуславського районного центру дитячої та юнацької творчості, Бородянського районного центру дитячої та юнацької творчості, Васильківської  міської станції юних техніків, Ірпінського еколого-технічного центру творчості школярів та молоді, Сквирського районного центру дитячої та юнацької творчості, Ставищенського районного центру дитячої та юнацької творчості.

Хлопці змагалися в різних класах моделей: гоночні, пілотажні, моделі-копії. Під час першого туру юні авіамоделісти виконували пілотажні фігури. Глядачі побачили «петлю» і «канадську вісімку», «політ на спині» і «штопор». Польоти  авіамоделей вражали стрімкістю і точністю, правильністю пілотажних фігур.

Адреналіну учасникам заходу та вболівальникам додали змагання в класі «повітряний бій»! У небі кружляли  моделі з прив’язаними паперовими стрічками різних кольорів і намагалися відсікти стрічку один одному. Вони здійснювали складні віражі, переслідуючи один одного. І хлопці успішно впоралися із завданням.

         Після напруженої боротьби  переможцями в особистому заліку стали:

Клас моделей копій:

І місце

  • Тимошенко Віталій, вихованець Сквирського районного центру дитячої та юнацької творчості;

ІІ місце

  • Чернищук Артем, вихованець Сквирського районного центру дитячої та юнацької творчості;

ІІІ місце

  • Согомонян Андрій, вихованець Станції юних техніків м. Біла Церква.

Клас пілотажних моделей:

І місце

  • Согомонян Андрій, вихованець Станції юних техніків м. Біла Церква;

ІІ місце

  • Вєтров Владислав, вихованець Клубу за місцем проживання «Аврора»  м. Біла Церква;

ІІІ місце

  • Носіков Владислав, вихованець Бородянського районного центру дитячої та юнацької творчості.

Клас гоночних моделей:

І місце

  • Носіков Владислав, вихованець Бородянського районного центру дитячої та юнацької творчості;

ІІ місце

  • Стадніченко Денис, вихованець Сквирського районного центру дитячої та юнацької творчості;

ІІІ місце

  • Тимошенко Віталій, вихованець Сквирського районного центру дитячої та юнацької творчості.

У командному заліку другий рік поспіль кубок переможця виборола команда Сквирського району. Безперечно, це заслуга не тільки юних авіамоделістів, а й захоплених своєю справою педагогів. До речі, колишній керівник авіамодельного гуртка Гидченко Віталій зараз захищає незалежність нашої держави на східному кордоні України. У день проведення змагань він був у відпустці на рідній Сквирщині… і, звичайно ж, приїхав на авіадром підтримати своїх вихованців та «відпочити душею».

         Друге місце в командному заліку виборола команда Станції юних техніків м. Біла Церква,  третє місцекоманда Бородянського районного центру дитячої та юнацької творчості.

Переможців особистого заліку нагороджено грамотами Центру творчості дітей та юнацтва Київщини та медалями, командного − грамотами  департаменту освіти і науки Київської державної адміністрації та  кубками.

Спонсорську допомогу у відзначенні кращих авіамоделістів надав аероклуб «Пілот» міста Білої Церкви, який організував екскурсію на територію аероклубу та  головний приз змагань − політ на  сучасних авіамоделях. Вихованці  Сквирського районного центру дитячої та юнацької творчості отримали незабутні враження від польоту.

Проведені змагання засвідчили, що на Київщині є люди, які розуміють потреби сьогодення та вболівають за процвітання талановитої молоді.

0 2 IMG_1227 аероклуб Пілот з колишнім керівником, учасником АТО шикування перед нагородженням повітряний бій ІІ місце СЮТ БЦ IMG_1303 команда-переможець політ переможців

фестиваль з робототехніки

29 березня 2015 р. в м. Дніпропетровську вперше було проведено фестиваль з робототехніки. Фестиваль пройшов на базі Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М.Макарова. На фестиваль прибули більше 250 учасників з Кіровоградської області, міст Кривого Рогу та Дніпропетровська.

На початку експозиції свої перші моделі показували наймолодші конструктори, які ще навіть не пішли до школи. Наймолодшому учаснику виставки робототехніки виповнилось всього три роки.

Секція «Моделювання для молодших школярів» об’єднала дітей віком до 12 років. В роботі цієї секції прийняли участь близько 80 школярів. Підсумки підводились за категоріями «Моделювання з різних конструкторів» та «LEGO гонки». Всі учасники секції нагороджені дипломами, грамотами та подарунками.

Секція «Scratch проекти» також працювала для дітей до 12 років. Усі призові місця зайняли представники ІТ-школи «Смарт». Це команди «Minions», «Brother bro», «Ultimate» (керівник Береговий Костянтин Ігоревич).

В змаганнях секції «Scratch проекти» для школярів 12-17 років призові місця розподілились так:

І місце зайняла команда Комунального позашкільного навчального закладу Дніпропетровський обласний центр науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді (керівник Олійник Марія Павлівна);

ІІ місце зайняла команда ліцею інформаційних технологій при Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара (керівник Олійник Марія Павлівна);

ІІІ місце зайняла команда Комунального позашкільного навчального закладу Дніпропетровський обласний центр науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді (керівник Олійник Марія Павлівна).

В секції «Робо-сумо»:

І місце зайняла команда «Винахідник 1» з технічної студії «Винахідник» (керівник Бондаренко Костянтин Євгенійович);

ІІ місце – команда ліцею інформаційних технологій при Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара (керівник Чашка Юрій Михайлович);

ІІІ місце – команда «Expromt 1» з Добровеличківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату Кіровоградської міської ради (керівник Калашнік Юрій Олександрович).

Секція «Робо-гонки по чорній лінії»:

І місце зайняла команда «Винахідник 4» з технічної студії «Винахідник» (керівник Бондаренко Костянтин Євгенійович);

ІІ місце зайняла команда Комунального позашкільного навчального закладу Дніпропетровський обласний центр науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді (керівник Олійник Марія Павлівна);

ІІІ місце зайняла команда «Белые Медведи» ІТ-школи «Смарт» (керівник Береговий Костянтин Ігоревич).

Секція «Фрістайл»:

І місце зайняла команда Станції юних техніків Довгинцівського району м. Кривого Рогу (керівник Шавела Андрій Миколайович);

ІІ місце – команда «G&B» ІТ-школи «Смарт» (керівник Береговий Костянтин Ігоревич);

ІІІ місце – команда «Robobike» приватної особи (керівник Васильєв Володимир Володимирович).

Всі, хто брав участь в захоплюючій діяльності кожної з секцій, нагороджені дипломами учасника фестивалю робототехніки, переможці нагороджені грамотами та подарунками від спонсорів. Бажаємо майбутнім конструкторам роботів успіхів у їх творчому пошуку.

IMG_7790

1_60011012014403719_60024_60048_60055_600IMG_7639IMG_7716IMG_7790